Achillespeesblessure

De achillespees is een soort kabel die de kracht van de kuitspieren overbrengt op je hielbeen. Dit zorgt er onder meer voor dat je kunt lopen. Bij een achillespeesblessure is de achillespees overbelast geraakt. Dit kan veroorzaakt worden door een herhaalde en langdurige belasting. Tijdens het sporten, maar ook door verandering van ondergrond of andere schoenen. De blessure ontstaat geleidelijk. Een achillespeesblessure komt vaak voor bij hardlopers en sporters met veel explosieve bewegingen.

De eerste tekenen van een achillespeesblessure zijn pijn of stijfheid van de pees boven je hielbeen na het opstaan. Na wat beweging verdwijnt de pijn in eerste instantie snel. Daarna kunnen de klachten toenemen van alleen pijn en stijfheid in de ochtend tot aan pijn en stijfheid tijdens de warming-up of na het sporten of wandelen, waarna constante pijn tijdens een activiteit en de dagen erna en uiteindelijk pijn tijdens dagelijkse activiteiten.

Laat het niet zover komen, want een achillespeesblessure is meestal goed te behandelen door een (sport)fysiotherapeut. Als je je in een vroeg stadium laat behandelen herstellen de meeste mensen met lichte klachten aan de achillespees binnen 10 tot 12 weken.

De (sport)fysiotherapeuten bij Wijkel Fysio helpen je bij het vergroten van de belastbaarheid van de achillespees door advies over de hoogte van de belasting en oefeningen voor thuis. De oefeningen zijn vooral gericht op versterking van de kuitspieren en de achillespees. 

In sommige gevallen is er geen sprake (meer) van beschadiging maar hebben we te maken met chronisch pijn. Deze pijn heeft geen primaire oorzaak als een beschadiging, maar kan ontstaan bij jarenlange pijnklachten. Hiervoor kan shockwave therapie worden ingezet.

Heb je achillespeesklachten? Blijf er niet langer mee lopen en neem telefonisch contact met ons op via 045 – 521 22 24.