Fysiotherapie na een beroerte (CVA)

Een beroerte (CVA) is een medische aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de hersenen wordt onderbroken, waardoor hersencellen snel kunnen afsterven. Dit kan leiden tot een verlies van motorische vaardigheden, spraakproblemen en verminderde cognitieve functies.

Fysiotherapie kan helpen bij het herstel na een beroerte door patiënten te helpen bij het verbeteren van hun bewegingsvaardigheden en evenwicht, versterken van spieren, verbeteren van coördinatie en het verhogen van hun uithoudingsvermogen. Fysiotherapeuten werken samen met patiënten en hun familie om persoonlijke doelen te bepalen en een op maat gemaakt behandelplan op te stellen. Het doel is om de zelfredzaamheid, mobiliteit en kwaliteit van leven te verbeteren.

De revalidatie bij een beroerte vindt plaats in een aantal fases. In de acute fase, binnen de eerste paar dagen na de beroerte, helpt de fysiotherapeut om de bloedcirculatie te verbeteren en ontstekingen te verminderen. 

In de sub-acute fase, een paar weken tot enkele maanden na de beroerte, richt de fysiotherapeut zich op het herstellen van motorische vaardigheden zoals lopen, balanceren en coördinatie. 

In de chronische fase, meer dan 3 maanden na de beroerte, richt de fysiotherapeut zich op het behoud van de herwonnen vaardigheden en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Bij Wijkel Fysiotherapie hebben we fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de revalidatie na een beroerte. Neem contact met ons op via 045 – 521 22 24 voor meer informatie.