Fysiotherapie bij Parkinson

 


Parkinson

De ziekte van Parkinson is een hersenziekte, waarbij een tekort aan dopamine, dat zorgt voor de overdracht van prikkels en signalen in je hersenen, leidt tot een verminderde werking van je hersenen.

Er is nog geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van de ziekte van Parkinson en de ziekte verloopt voor geen enkele patiënt op dezelfde manier hetzelfde verloopt. Dit maakt de ziekte van Parkinson ook een complex ziektebeeld.

De meest bekende en kenmerkende symptomen zijn:

 • Trillen (tremor)
 • Traagheid van bewegen (bradykinesie)
 • Ontbreken van automatische bewegingen (hypokinesie)
 • Moeite met starten van bewegen (akinesie)
 • Stijfheid (rigiditeit)
 • Houdingsinstabiliteit
 • Houdings- en evenwichtsproblemen
 • Freezing (‘bevriezen’ van de benen bij start van het lopen)

Deze klachten beginnen meestal aan één zijde. Na verloop van tijd ontstaan ook aan de andere kant klachten, waarbij de eerst aangedane zijde de ernstigste blijft. Na enkele jaren ontstaan balansproblemen en valincidenten.

In een latere fase ontstaan klachten als verlaging van de bloeddruk, obstipatie (verstopping van de darmen), stemmingsproblemen, cognitieve problemen, verslikken, verminderde spraak, hallucinaties en depressie.

Het tempo waarin de klachten zich manifesteren, maar ook verergeren verschilt sterk van patiënt tot patiënt. Evenals de aard en ernst van de klachten.

Parkinsonisme

Het ziektebeeld en klachten die typerend zijn voor Parkinson komen bij meerdere aandoeningen voor. Deze worden verzameld onder de naam Parkinsonisme. Dit zijn:

 • Atypische parkinsonisme: MSA (Multipele Systeem Atrofie), PSP (Progressieve Supra nucleaire verlamming) CBG (Corticobasale degeneratie)
 • Vasculair parkinsonisme: gevolg van herseninfarcten en bloedingen
 • Medicamenteus parkinsonisme: gevolg van medicatie die invloed heeft op Dopamine
 • Toxisch parkinsonisme: overmatige blootstelling aan gifstoffen
Fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson

Naast de neurologische behandeling en medicatie wordt bij Parkinson veelvuldig een paramedische behandeling gestart. De fysiotherapeut kan samen met bijvoorbeeld een ergotherapeut of psycholoog de klachten verlichten en de kwaliteit van leven verbeteren.

Door de behandeling wordt geprobeerd om de ziekte af te remmen en de symptomen te verlichten en kwaliteit van leven te verbeteren.

De behandeling door de fysiotherapeut is gericht op de verschillende klachten die per patiënt in kaart worden gebracht en samengevoegd tot een behandelplan. Een behandelplan richt zich veelal op het vergroten van de fysiek mogelijkheden, beweging (transfers), arm- en handvaardigheden (reiken, grijpen, schrijven etc.), balans houden en lopen.

Parkinsonnet en de KNGF richtlijnen

Omdat bij de ziekte van Parkinson verschillende klachten kunnen samenkomen is er door de KNGF (Fysiotherapeuten genootschap in Nederland) een richtlijn uitgegeven en zijn behandelaren die geschoold zijn voor de behandeling bij de ziekte van Parkinson verenigd in Parkinsonnet.

Fysiotherapie bij de ziekt van Parkinson bij Wijkel Groep

Wijkel Groep is aangesloten bij Parkinsonnet. Onze behandelaars zijn aangesloten bij een multidisciplinair lokaal netwerk. Door deze samenwerkings- en expertisekring kunnen we u als Parkinsonpatiënt zo goed mogelijk behandelen en ondersteunen.

Is bij u de ziekte van Parkinson vastgesteld of heeft u symptomen die passen bij Parkinsonisme dan kunt u altijd contact opnemen met de praktijk via 045 – 521 22 24.

Meer fysiotherapie:


Advies of afspraak maken?Bel Sandra of Lucienne via:

045 – 521 22 24
Voor deze behandeling kunt u terecht bij onderstaande praktijken:

Praktijk HEERLEN CENTRUM
Akerstraat 27
6411 GW Heerlen

Routebeschrijving

Praktijk HEERLEN NOORD
Bokstraat 67
6413 AS Heerlen

Routebeschrijving

Praktijk BRUNSSUM / HOENSBROEK
Treebeekstraat 31
6446 XN Brunssum

Routebeschrijving