Oncologische fysiotherapie
Treebeek

 Eén op de 3 Nederlanders krijgt in hun leven te maken met kanker. De behandeling van kanker bestaat vaak uit een gecombineerde behandeling van chirurgie, radiotherapie, chemotherapie, hormoontherapie. Door de betere behandelmogelijkheden leven veel mensen met kanker langer. Hierdoor is kanker steeds vaker een chronische ziekte gewordenDe vele behandelingen hebben vaak nadelige effecten, die meer of minder ernstig kunnen zijn voor de patiënt. Veelvoorkomende klachten zijn:

 • vermoeidheid
 • conditieverlies
 • pijn
 • psychische problemen
 • depressie
 • verminderde kwaliteit van leven
 • beperking van het bewegingsapparaat
 • littekenweefsel
 • zenuwbeschadiging
 • lymfeoedeem
 • krachtverlies
 • Mobiliteitsstoornissen
 • Spanningsklachten
 • Ademhalingsproblemen

Vanuit de fysiotherapie kan er veel gedaan worden voor mensen met dergelijke oncologische klachten

Wat is oncologie fysiotherapie

Oncologie fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op de totale problematiek rondom het bewegend functioneren van de kankerpatiënt.

De oncologie fysiotherapeut maakt een analyse van de problemen en behandelplan in overleg met en afgestemd op de patiënt. Hierbij wordt rekening gehouden met sterk wisselende omstandigheden en acute situaties zoals die bij kanker en de behandelingen vaak voorkomen.

Een oncologie fysiotherapeut heeft, naast de gewone fysiotherapeutische vaardigheden, door zijn oncologie opleiding, kennis en vaardigheden in huis om toegepaste oncologische zorg te bieden. Naast de fysieke klachten die ontstaan tijdens het doormaken van de ziekte kanker spelen ook psychische en sociale factoren een rol. De therapeut maakt deze factoren bespreekbaar, biedt een luisterend oor en coacht de patiënt op dit vlak.

De behandeling bij de oncologische fysiotherapeut

De behandeling bij de oncologie fysiotherapeut zijn gericht om klachten te verminderen of om de omgang met klachten draaglijker te maken. Deze behandelingen zijn voor, tijdens en na chirurgie, chemo- en bestralingstherapie mogelijk.

De oncologiefysiotherapeut wordt ingezet in elke fase van het ziekteproces.

Curatieve fase

Tijdens deze fase is de gehele therapie gericht op het bestrijden van de kanker. De oncologiefysiotherapeut kan in deze fase helpen en ondersteunen bij het beperken en bestrijden van conditieverlies, spierzwakte, bewegingsbeperkingen en het verlichten van spanningsklachten.

herstel fase
In de ze fase gaat het om herwinnen van beweeglijkheid, opbouwen van conditie, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle over de activiteiten van het dagelijkse leven.

De oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen met een trainingsprogramma om uw conditie te verbeteren en adviseren bij het hervatten van werk en sport.

Soms kan de ziekte niet (volledig) worden genezen maar wel onder controle gebracht en gehouden worden. Kanker krijgt dan meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft fysieke, psychische en sociale gevolgen voor de patiënt. Iedere patiënt moet op eigen wijze leren omgaan met de nieuwe situatie.

palliatieve fase
Deze begint op het moment dat de patiënt te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing wordt gericht. Deze fase kan weken, maanden maar soms ook jaren duren. De kwaliteit van leven en de wens van de patiënt staat in deze fase centraal.

De oncologiefysiotherapeut richt zich op het zolang mogelijk leiden van een actief leven.

terminale fase
Op het moment dat duidelijk wordt dat het levenseinde nadert, staat het comfort van de patiënt centraal.
De oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderen door ontspanningsoefeningen.

Oncologische fysiotherapie bij Wijkel Groep

Bij Wijkel Groep zijn een aantal fysiotherapeuten gespecialiseerd in de patiënten met kanker. Zij zijn in het bezit van een Master Oncologie of deelspecialisaties als oedeemtherapie, manuele lymfedrainage en oefentherapie. Bij Wijkel Groep kunt u terecht bij Betsy Bego (master oncologie fysiotherapie), Sietske Noorman (master oncologie fysiotherapie i.o.), Germaine Neumann (Manuele Lymfedrainage) en Maurice Rademacher (Manuele Lymfedrainage).

Beweegprogramma Oncologische revalidatie

Wijkel Groep biedt beweegprogramma’s aan voor iedereen die moeite heeft om een actieve levensstijl te onderhouden door onderstaande medische aandoeningen of beperkingen zoals Oncologische revalidatie.

Méér dan bewegen alleen

Het doel van deze beweegprogramma`s is om u, rekening houdend met uw klachten, weer aan het bewegen te krijgen, wat uw gezondheid ten goede komt en klachten kan verminderen.

Meer over Beweegprogramma Oncologische revalidatie >


Voor oncologische fysiotherapie kunt u terecht vanuit o.a. Heerlen, Heerlerheide, Hoensbroek, Brunssum en Treebeek

Meer fysiotherapie:


Advies of afspraak maken?Bel Sandra of Lucienne via:

045 – 521 22 24
Voor deze behandeling kunt u vanuit Treebeek terecht bij:

Praktijk BRUNSSUM / HOENSBROEK
Treebeekstraat 31
6446 XN Brunssum

Routebeschrijving

Afspraak aanvragen