Enkelklachten

 


Wat zijn enkelklachten

De enkel is het gewricht tussen het onderbeen en de voet. De enkel bestaat uit het bovenste spronggewricht, het onderste spronggewricht en de omliggende structuren. Het bovenste spronggewricht is met name verantwoordelijk voor de op- en neergaande beweging van de voet en het onderste spronggewricht laat het naar binnen en buiten bewegen van je voet toe.

Klachten rondom de enkel komen veelvuldig en in allerlei vormen voor. Meer dan een half miljoen mensen per jaar verzwikken een enkel. Dit heeft klachten als pijn, zwelling, mobiliteitsbeperking, een instabiel gevoel of het niet goed kunnen belasten tot gevolg. Meestal is de blessure niet heel ernstig.

Als enkelklachten aanhouden is het verstandig om een fysiotherapeut te benaderen. De kans op een nieuwe enkelverzwikking is namelijk vrij groot. Door middel van goed advies, tape en een gestructureerd trainingsprogramma is de kans op volledig herstel veel grotere. Waarbij de enkel stabieler en sterker is dan voor de blessure.

Naast een acuut enkelletsel kan er ook sprake zijn van chronische enkelklachten. Hiervan is sprake van als meer dan drie maanden klachten rondom de enkel aanhouden. Instabiliteit is vaak de onderliggende oorzaak. Ook voor klachten aan andere omliggende structuren, zoals achillespeesklachten en andere pijnklachten aan de voet kun je bij de fysiotherapeut terecht.

De meest voorkomende klachten rondom de enkel zijn:

 • Enkelverzwikking (distorsie)
 • Ontwrichte enkel
 • Enkel impingement (voetballersenkel)
 • Ontsteking in de enkel
Symptomen bij enkelklachten
 • Pijn rondom de enkel
 • Niet kunnen staan op de enkel
 • Bloeduitstorting rondom de enkel
 • Warm gevoel rondom enkel
De fysiotherapie behandeling bij enkelklachten

Om te beginnen zal de fysiotherapeut een uitgebreid onderzoek doen om de precieze oorzaak van de klachten te achterhalen.
Vervolgens zal de fysiotherapeut samen met de patiënt het plan opstellen. Hierbij staan het herstellen naar een goed functionerende enkel en het opbouwen van de belastbaarheid centraal

Veel gebruikte behandeltechnieken zijn:

 • Mobiliserende technieken aan of rondom het gewricht
 • Medical taping 
 • Oefentherapie, eventueel aangevuld met oefeningen voor thuis
Met uw enkelklachten naar Wijkel Groep

Bij Wijkel Groep werken veelal fysiotherapeuten die naast hun reguliere opleiding een Master binnen de Fysiotherapie hebben. Dit betekent dat ze een specialisatie of verbijzondering hebben. Ze zijn specialistisch geschoold in het begeleiden en behandelen van klachten van en rondom de enkel gericht op snelle (sport)hervatting.

Heeft u last van enkelklachten? Maak snel een afspraak en bel ons via 045-521 22 24.

Voor welke andere klachten is fysiotherapie geschikt?

Onze therapeuten zijn gespecialiseerd in diverse therapieën om u op de best mogelijke zorg te kunnen geven bij klachten zoals:


Advies of afspraak maken?Bel Sandra of Lucienne via:

045 – 521 22 24
Voor fysiotherapie kunt u terecht bij onderstaande praktijken:

Praktijk HEERLEN CENTRUM
Akerstraat 27
6411 GW Heerlen

Routebeschrijving

Praktijk HEERLEN NOORD
Bokstraat 67
6413 AS Heerlen

Routebeschrijving

Praktijk BRUNSSUM / HOENSBROEK
Treebeekstraat 31
6446 XN Brunssum

Routebeschrijving