Fibromyalgie

 


Wat is fibromyalgie

Fibromyalgie is pijn in het bindweefsel en spieren en wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Het is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid die gepaard gaat met vermoeidheid. Ook slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratiestoornis, geheugenstoornis en darmklachten zijn bekende klachten.

De aandoening komt vaker voor bij vrouwen en er is nog geen eenduidige oorzaak gevonden. Het ontbreken hiervan, in samenhang met het meestal gezonde uiterlijk van de fibromyalgiepatiënt en de normale bevindingen bij regulier bloedonderzoek, leidt vaak tot ontkenning van dit ziektebeeld door huisarts, specialist, bedrijfsarts, werkgever en niet in de laatste plaats de eigen omgeving.

Doordat er steeds meer bekend is over fibromyalgie wordt deze aandoening geclassificeerd als een vorm van het disfunctioneren van neurotransmitters. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die het lichaam “vertellen” wat het moet doen. Bij mensen met fibromyalgie blijkt er een abnormale productie van deze stoffen aanwezig te zijn, die onder andere de gemoedstoestand en slaappatroon beïnvloed, maar ook de manier waarop pijn wordt beheerst. (fibromyalgie.nl)

Symptomen en klachten bij fibromyalgie

Er is een veelheid aan mogelijke klachten en symptomen bij fibromyalgie en daarom zijn deze per patiënt vaak verschillend.

In algemene zin wordt fibromyalgie gekenmerkt door pijn en stijfheid van de spieren in:

  • nek
  • schouders
  • rug
  • heupen
  • armen
  • benen

Deze gaat vaak gepaard met:

Dit zijn de meest voorkomende klachten. Niet alle symptomen zijn altijd aanwezig.

Kou en inactiviteit kunnen de klachten verergeren.

Fibromyalgie behandeling bij de fysiotherapeut

Naast medicatie (meestal pijnstillend) kan behandeling bij de fysiotherapeut bijdragen aan het omgaan met fibromyalgie.

Door training verbetert de algehele lichamelijke conditie en het uithoudingsvermogen. Hierdoor zijn de dagelijkse inspanningen beter vol te houden. Door middel van specifieke oefeningen kan bovendien de belastbaarheid van kwetsbare lichaamsdelen verbeterd worden.

Leefwijze: door bewust te leven en doseren, maar wel reële eisen stellen, dragen in positieve zin bij aan het omgaan met fibromyalgie.

Voeding: een gezonde voeding kan bijdragen aan het verminderen van de vermoeidheid. Ook supplementen kunnen hier deel van uit maken. Dit kan eventueel ook in overeenstemming met een deskundige.

Fibromyalgie en Wijkel Groep

Fysiotherapeuten bij Wijkel Groep kunnen u begeleiden in een voor u, individueel opgesteld, trainingsprogramma. Dit trainingsprogramma is opgesteld op basis van uw kunnen. Een fysiotherapeut helpt u om uw lichamelijke conditie en uithoudingsvermogen te verbeteren en zo u dagelijkse activiteiten beter vol te kunnen houden.
De fysiotherapeut kan u ook ondersteunen bij een goede lichaamshouding. Daarnaast hebben mensen met fibromyalgie vaak baat bij ontspanningsoefeningen waarbij de fysiotherapeut u kan ondersteunen.

Voedingsspecialisten van Wijkel Groep kunnen door gezonde voeding en voedingssupplementen uw vermoeidheidsklachten verminderen.

Ook zijn een life-coach en psycholoog verbonden aan onze praktijken, waardoor we u bij Wijkel Groep ook kunnen helpen in de omgang en het leren leven met fibromyalgie.

Wilt u rondom fibromyalgie eens met één van onze behandelaren in gesprek gaan? Dan kunt u altijd contact opnemen via 045- 521 22 24.

Voor welke andere klachten is fysiotherapie geschikt?

Onze therapeuten zijn gespecialiseerd in diverse therapieën om u op de best mogelijke zorg te kunnen geven bij klachten zoals:


Advies of afspraak maken?Bel Sandra of Lucienne via:

045 – 521 22 24
Voor fysiotherapie bij fibromyalgie kunt u terecht bij onderstaande praktijken:

Praktijk HEERLEN CENTRUM
Akerstraat 27
6411 GW Heerlen

Routebeschrijving

Praktijk HEERLEN NOORD
Bokstraat 67
6413 AS Heerlen

Routebeschrijving

Praktijk BRUNSSUM / HOENSBROEK
Treebeekstraat 31
6446 XN Brunssum

Routebeschrijving