Hoofdpijnklachten en migraine
Wat is chronische hoofdpijn en migraine?
Ruim 3 miljoen mensen in Nederland lijden aan ernstige, bijzondere hoofdpijn, die niet van zelf overgaat. Migraine is de meest voorkomende vorm van ernstige hoofdpijnklachten. Bij migraine is sprake van een ontregeling in het zenuwstelsel, waarbij de bloedvaten vernauwen en uitzetten.
Er is sprake van chronische hoofdpijn als je de helft van alle dagen last hebt van hoofdpijn. Naast migraine onderscheiden we:
- Aangezichtspijn (tussen voorhoofd, kin en oren)
- Spanningshoofdpijn (combinatie van pijn vanuit nek en aangezichtspijn)
- Clusterhoofdpijn (hevige hoofdpijn aan één zijde van het gezicht)
- Cervicogene hoofdpijn (hoofdpijn vanuit de nek)
- Craniomandibulaire hoofdpijn (hoofdpijn rondom het oor, voortkomend uit kaak)
Het ontstaan van hoofdpijn/migraine is niet altijd direct aanwijsbaar en heeft vaker meerdere oorzaken:
- Stress en spanningen
- Overmatig gebruik van bepaalde voedingsstoffen zoals aspartaam (wat veel in lightproducten zit) en enkele andere smaakversterkers
- Ontwenningsverschijnselen
- Disbalans in de hormonen (overgang)
- Te weinig drinken
- Overmatig gebruik van medicijnen
Veel vormen van hoofdpijn zijn door een fysiotherapeut of manueeltherapeut te behandelen. Clusterhoofdpijn en hoofdpijn als gevolg van medicijngebruik vormen hierop een uitzondering
Fysiotherapie bij ernstige hoofdpijnklachten
Door middel van een uitvoerig onderzoek in de vorm van een anamnese (diagnose vraaggesprek) wordt het probleem van de patiënt geanalyseerd en in kaart gebracht.
Vervolgens vindt een onderzoek van hoofd, schedel, aangezicht, nek en kaak plaats. Doelstelling van het onderzoek is om stoornissen (dysfuncties) te vinden die mogelijk ten grondslag liggen aan het probleem van de patiënt.
De daadwerkelijke behandeling bestaat uit een aantal manuele technieken op het hoofd, schedel, kaak, aangezicht en nek. Ook kan er gebruik worden gemaakt van Dry needling technieken en medical taping.
Aansluitend volgt een begeleidingsprogramma bestaande uit verschillende actieve oefeningen en tips zoals o.a. het bijhouden van een hoofdpijndagboek.
Behandeling van hoofdpijn en migraine bij Wijkel Groep
Bij Wijkel Groep werken veelal fysiotherapeuten die naast hun reguliere opleiding een Master Fysiotherapie hebben. Dit betekent dat ze een specialisatie of verbijzondering hebben.
Wilt u een afspraak maken voor uw hoofdpijnklachten? Bel ons via 045-521 22 24.
Voor welke andere klachten is fysiotherapie geschikt?
Onze therapeuten zijn gespecialiseerd in diverse therapieën om u op de best mogelijke zorg te kunnen geven bij klachten zoals: