Osteoporose
Wat is osteoporose?
Botontkalking is een natuurlijk proces. Bij osteoporose is er echter sprake van een te snelle ontkalking, waardoor pijn in de botten kan ontstaan. Door de verlaging van de botdichtheid neemt de sterkte van botten af en wordt de kans op botbreuken groter. Regelmatig bewegen kan het proces afremmen.
Botten zijn levend weefsel. Uw lichaam maakt voortdurend nieuwe botcellen aan, en ook vindt er in uw lichaam voortdurend afbraak van oud botmateriaal plaats. Bij gezonde mensen overheerst de aanmaak tot ongeveer het 35ste levensjaar. Daarna overheerst de afbraak. Als u gezond leeft, hoeft dit niet tot problemen te leiden. Maar bij sommige mensen gaat de afbraak van botten zo snel dat dit leidt tot gezondheidsklachten: osteoporose.
Symptomen van osteoporose
Osteoporose begint meestal ongemerkt en wordt vaak pas ontdekt er een botbreuk is (meestal een pols of heup) bij een val of door zich te stoten. Op dat moment is de osteoporose vaak al in een vergevorderd stadium.
Toch zijn er wel een aantal signalen waardoor u osteoporose in een eerdere fase kunt herkennen:
- Pijnlijke botten
- Rugpijn: kan vele oorzaken hebben, maar kan ook wijzen op een zwakker wordende wervelkolom.
- Snelle afname lichaamslengte
Osteoporose in de wervelkolom wordt vaker zichtbaar door een gebogen houding en in een latere fase een onnatuurlijke kromming van de rug. Door Osteoporose en het ‘inzakken’ van de wervelkolom kan ook een snelle afname in lichaamslengte een signaal zijn van.
Risicogroep Osteoporose: vrouwen op leeftijd
Oudere vrouwen lopen extra risico op osteoporose, omdat veranderingen in de hormoonhuishouding de aanmaak en afbraak van botweefsel kunnen verstoren. Als gevolg van de overgang wordt er minder oestrogeen aangemaakt. Oestrogeen heeft een remmend werking ten aanzien van botafbraak.
De behandeling van Osteoporose
Naast een medicinale behandeling is Osteoporose af te remmen door beweging en gezonde voeding. De behandeling bij de fysiotherapeut bestaat uit:
Beweegprogramma dat aansluit bij uw specifieke situatie
Een half uur beweging per dag is immers gemakkelijk gezegd, maar u moet het wel volhouden. Alleen zo houdt u de gevolgen van uw osteoporose binnen de perken. Uw fysiotherapeut helpt u te ontdekken wat uw lichaam wel en niet aankan.
Belastbaarheid
U leert, onder begeleiding, om uw lichaam bij alledaagse bewegingen op de juiste manier te belasten: niet te licht en niet te zwaar.
Balans en valpreventie
Ook doet u oefeningen om uw evenwichtsgevoel en coördinatie te verbeteren. Dit kan eventueel met een programma voor valpreventie.
Gezonde Voeding
Naast beweging kan de juiste voeding bijdragen aan het afremmen van botontkalking. Een voedingsschema, waarbij belangrijke voedingsstoffen als Vitamine D, Calcium en Magnesium in de juiste hoeveelheden zijn opgenomen, helpt bij het tegengaan van Osteoporose
Hormoonfactor
Het in balans houden van hormoonhuishouding staat centraal bij ‘Hormoonfactor’. Ouderdomsklachten als Osteoporose kunnen afnemen met een goede combinatie van optimale voeding, goede training en stressbeperking. Dit staat centraal bij hormoonfactor.
Het behandelen van Osteoporose bij Wijkel Groep
Bij Wijkel Groep zijn professionals werkzaam die u heel goed kunnen helpen bij Osteoporose. De fysiotherapeuten helpen u met een beweegprogramma en de juiste oefeningen.
Wijkel Groep kan u vanuit verschillende disciplines uitstekend behandelen en begeleiden bij Osteoporose. Maak een afspraak en bel 045 – 521 22 24.
Voor welke andere klachten is fysiotherapie geschikt?
Onze therapeuten zijn gespecialiseerd in diverse therapieën om u op de best mogelijke zorg te kunnen geven bij klachten zoals: