Reuma

 


Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam van veel verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat. De meest voorkomende klachten van reuma zijn pijn en stijfheid in de gewrichten en spieren. Hierdoor kunt u minder goed bewegen en ontstaan er problemen in uw functioneren in het dagelijks leven. Ook vermoeidheid en lusteloosheid zijn bekende klachten bij reuma. De klachten kunnen over de dag heen, maar ook per dag, verschillen.

De meeste reumatische aandoeningen zijn van chronische aard. Door een goede behandeling kan de aandoening tot rust komen en kan er een goed evenwicht gevonden worden. Echter genezen kunt u niet.

Er is geen duidelijke oorzaak bekend voor het ontstaan van reuma. Wel lijken overgewicht en roken een belangrijke rol te spelen. Ook erfelijkheid lijkt een grote risicofactor.

Klachten en symptomen bij reuma

Bij reuma heeft u één van de volgende klachten:

  • Pijn en stijfheid in de gewrichten: het slijmvlies in uw gewrichtskapsel is ontstoken (ontstekingsreuma). Hierbij wordt vaak ook een zwelling waargenomen. (Zie artritis)
  • Gewrichtsbeschadiging: het kraakbeen in een gewricht is beschadigd (zie artrose).
  • U heeft pijn aan het bindweefsel rondom het gewricht (weke delen reuma).
Fysiotherapie bij Reuma

De fysiotherapie behandeling bij reuma is erg afhankelijk van het klachtenbeeld. De fysiotherapeut en ook de ergotherapeut helpen bij het beter functioneren in het dagelijks leven. Dit wordt bereikt door een specifiek trainingsschema en ook een goede verdeling van activiteiten over de dag.

Bij fysiotherapie rondom reuma gaat het vooral om het optimaliseren van de conditie van de gewrichten, spieren en pezen. Belangrijk onderdeel van de behandeling bij reuma is oefentherapie.

Bij oefentherapie stellen we een trainingsprogramma op passend bij uw niveau van functioneren. Dit helpt uw lichamelijke conditie en uithoudingsvermogen te verbeteren. Zo houdt u de dagelijkse activiteiten beter vol. Een fysiotherapeut kan u ook ondersteunen bij een goede lichaamshouding.

Reuma fysiotherapie bij Wijkel Groep

Fysiotherapeuten bij Wijkel Groep kunnen u begeleiden in een voor u, individueel opgesteld, trainingsprogramma. Naast fysiotherapeuten werken er bij Wijkel Groep ook AR-trainers (actieve revalidatie en voedingsspecialisten).

Omdat fysiotherapie bij reuma niet altijd vergoed wordt door de zorgverzekeraar, biedt Wijkel Groep ook leefstijlpakketten. Via deze pakketten kunt u fysiotherapie – sport en voeding gecombineerd afnemen tegen gunstige voorwaarden. Lees hier meer over onze leefstijlpakketten.

Wilt u een afspraak maken om uw reumaklachten te laten behandelen? Bel 045-521 22 24 en maak uw afspraak.

Voor welke andere klachten is fysiotherapie geschikt?

Onze therapeuten zijn gespecialiseerd in diverse therapieën om u op de best mogelijke zorg te kunnen geven bij klachten zoals:


Advies of afspraak maken?Bel Sandra of Lucienne via:

045 – 521 22 24
Voor fysiotherapie kunt u terecht bij onderstaande praktijken:

Praktijk HEERLEN CENTRUM
Akerstraat 27
6411 GW Heerlen

Routebeschrijving

Praktijk HEERLEN NOORD
Bokstraat 67
6413 AS Heerlen

Routebeschrijving

Praktijk BRUNSSUM / HOENSBROEK
Treebeekstraat 31
6446 XN Brunssum

Routebeschrijving