Vermoeidheid

 


Wat is Vermoeidheid?

Iedereen heeft er wel eens last van na een lange inspannende dag. Zowel lichamelijke als geestelijke inspanning kan voor vermoeidheid zorgen. Echter als een goede nachtrust niet meer zorgt dat u zich voldoende fit voelt en u langere tijd vermoeid bent kan het uw functioneren gaan beïnvloeden.

Belangrijk is dan ook om uit te zoeken waar deze vermoeidheid vandaan komt, zodat er ook een behandeling op kan worden aangepast.

Mogelijke oorzaken van vermoeidheid zijn:

  • Te weinig slaap
  • Slaapapneu: Bij slaapapneu stokt uw adem telkens even, waardoor uw automatisch ontwaakt. U dommelt wel direct weer in, dus merkt u er niets van. Gevolg is wel dat u aan het eind van de nacht te weinig slaap gehad. Afvallen en stoppen met roken kunnen helpen, evenals het drinken van alcohol en slaap- en kalmeringsmiddelen.
  • Te weinig brandstof: Een goed voedingspatroon is belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
  • Bloedarmoede: Dan zitten er te weinig rode bloedcellen in het bloed om zuurstof door het lichaam te vervoeren. IJzergebrek is een bekende oorzaak voor bloedarmoede, maar ook bloedverlies, verhoogde afbraak of verminderde aanmaak van rode bloedcellen.
  • Depressie
  • Trage schildklier
  • Diabetes: Door een te hoog suikergehalte in het bloed worden de suikers in de cellen niet omgezet in energie. Hierdoor komt het lichaam zonder energie te zitten. Een combinatie van medicatie en andere leefstijl met dieet en meer bewegen kan verbetering geven.
  • Hartproblematiek: Dit gaat vaak gepaard met kortademigheid en verminderd uithoudingsvermogen. Ga naar de huisarts als u denkt aan hartproblematiek.
  • Onregelmatig werken: U verstoort uw biologische klok, waardoor vermoeidheid kan optreden.
  • Chronische vermoeidheid: Bent u zo moe dat uw dagelijkse activiteiten worden belemmerd en duurt dit langer dan een half jaar, kan er meer aan de hand zijn. Vermoeidheid is een van de kenmerken van het chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie.
Klachten en symptomen bij vermoeidheid

Vermoeidheid gaat vaak gepaard met specifieke klachten en symptomen. Enkele symptomen die bij vermoeidheid voor kunnen komen zijn:

  • Lamlendig of futloos gevoel
  • Lage irritatiegrens
  • Vermoeide en branderige ogen
  • Geheugen- en/ of concentratieproblemen
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
Behandeling van vermoeidheid bij de fysiotherapeut

Om de oorzaak van vermoeidheid vast te stellen doet een huisarts bloedonderzoek en als het nodig is aanvullende onderzoeken.
Zelf kunt u ook een aantal dingen doen om vermoeidheid te verminderen: Voldoende slapen, een vast ritueel voorafgaande aan het slapengaan, gezond eten en bewegen en proberen stress te vermijden zijn hier enkele voorbeelden van.

Een fysiotherapeut kan u begeleiden in het versterken van uw lichamelijke conditie en uw uithoudingsvermogen. Door middel van een trainingsprogramma wordt u fitter en kunt u de dagelijkse activiteiten beter volhouden. Fysiotherapie bij vermoeidheid is gericht op herstel van de conditie van het lichaam en het ontdekken van uw (nieuwe) grenzen.

Wat doet Wijkel Groep aan uw vermoeidheid?

Als u last heeft van vermoeidheid of bovenstaande klachten en symptomen, dan kunt u altijd contact opnemen met Wijkel Groep.

Onze fysiotherapeuten stellen een op uw persoonlijke situatie afgestemd trainingsprogramma. Hierbij wordt rekening gehouden met uw mogelijkheden en beperkingen. In onze oefenzalen zijn altijd actieve revalidatie trainers aanwezig, zodat u altijd onder begeleiding kunt oefenen.

Los van het vergroten van de lichamelijke conditie zijn er bij Wijkel Groep voeding experts aanwezig, die aan de hand van uw klachten en doelen een passend voedingsschema kunnen opstellen.

Wijkel Groep is bovendien het adres voor het onderhouden van een gezonde leefstijl, ook als u van uw vermoeidheidsklachten af bent.

Heeft u last van (langdurige) vermoeidheid? Maak dan een afspraak en bel 045-521 22 24.

Voor welke andere klachten is fysiotherapie geschikt?

Onze therapeuten zijn gespecialiseerd in diverse therapieën om u op de best mogelijke zorg te kunnen geven bij klachten zoals:


Advies of afspraak maken?



Bel Sandra of Lucienne via:

045 – 521 22 24




Voor fysiotherapie kunt u terecht bij onderstaande praktijken:

Praktijk HEERLEN CENTRUM
Akerstraat 27
6411 GW Heerlen

Routebeschrijving

Praktijk HEERLEN NOORD
Bokstraat 67
6413 AS Heerlen

Routebeschrijving

Praktijk BRUNSSUM / HOENSBROEK
Treebeekstraat 31
6446 XN Brunssum

Routebeschrijving