Sporten en warmte

Na een kwakkelend voorjaar zitten we ineens in een hittegolf en voor zaterdag staat ons de eerste tropische dag te wachten. Is het met zulke hoge temperaturen wel verstandig om buiten te sporten? Het leveren van een intensieve inspanning bij een temperatuur van boven de 28 graden Celcius is voor iedereen gevaarlijk. Voor minder fitte mensen kan intensief bewegen al een probleem worden bij 25 graden. Toch hoeft u niet te stoppen met bewegen en trainen op warme of extreem hete dagen.

Als u maar rekening houdt met uw lichaam en luistert naar de signalen die uw lichaam afgeeft. Zweten is daar één van. Om de warmte de baas te worden stroomt er meer bloed naar de huid en via het zweet wordt de warmte gedeeltelijk afgevoerd. Als dat door allerlei oorzaken niet lukt kan het lichaam niet genoeg koelen en raakt het in hitteshock. Om een soms levensbedreigende hitteshock te voorkomen kunt zelf genoeg doen. We geven een aantal, soms voor de hand liggende tips om toch ook tijdens warme dagen te kunnen blijven bewegen en sporten:

  1. Sport in de vroege ochtend of late avond. Vermijd in ieder geval de middagzon tussen 12 en 15 uur.
  2. Kies een schaduwrijke locatie. Het bos in plaats van de stad. Of maak gebruik van onze sportruimten met airco.
  3. Pas het trainingsniveau aan. Begin rustig en doe altijd een goede warming up en cooling down. Ook bij warm weer!
  4. Draag een lichte kleur pet tegen de zon. Zwart houdt warmte vast. De meeste warmte ontsnapt via het hoofd.
  5. Draag goed ventilerende kleding die het zweet afvoert en niet vasthoudt. Hier ook weer lichte kleuren gebruiken.
  6. Drink veel, ook al heeft u geen dorst. Ook al ruim voor het sporten. Vermijd koffie, thee of alcohol. Gebruik sporttdrank zonder suiker, maar met mineralen om uw uitgezwete mineralen weer aan te vullen.

En luister vooral naar uw eigen lichaam! Gebruik uw gezond verstand en mocht u meer informatie wensen, neem dan contact met ons op!