Terug van weggeweest: Hans Engbersen

Na 2,5 jaar weg te zijn geweest is Hans Engbersen (35) terug op het oude vertrouwde nest bij Wijkel Fysio. Spijt heeft hij er niet van gehad dat hij elders heeft kunnen proeven en ervaring opdoen bij een gespecialiseerde geriatrie praktijk, waar hij nu zijn voordeel mee hoopt te doen.

Hans heeft tijdens de opleiding fysiotherapie stage gelopen bij Wijkel en begon direct na zijn afstuderen als basis fysiotherapeut. In 2018 heeft hij daarnaast zijn geriatrie-opleiding succesvol afgerond en ging hij als geriatrie fysiotherapeut verder aan de slag.

Geriatrie is ondanks de algemene opvatting niet alleen gericht op ouderen. “Geriatrie fysiotherapie richt zich op de behandeling van de gevolgen voortkomend uit een combinatie van aandoeningen aan hart, neurologische aandoeningen, suikerziekte, artrose, Parkinson etc.”, vertelt Hans. “De aandoeningen zijn vaak ongeneselijk, waardoor de revalidatie er met name op gericht is om hiermee te leren omgaan, zodat de kwaliteit van leven zoveel als mogelijk geborgd kan worden. Bij Geriatrie fysiotherapie wordt vaak gedacht aan de ouderen/bejaarde mens. Echter kunnen bepaalde aandoeningen ook op veel jongere leeftijd zich al uiten. Het beeld dat het alleen de ouderen betreft is daarom niet altijd terecht.”

Geriatrie is een complex geheel, omdat de gevolgen voor iedereen anders zijn, zeker in combinatie van klachten. Hiervoor werkt Hans als fysiotherapeut samen met verschillende zorgdisciplines zoals huisarts, logopedist of psycholoog e.a. Daarbij is de stoornis secundair en wordt er vooral gedacht in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Hans kijkt er dan naar uit om geriatrie fysiotherapie in Heerlen Centrum en de Bokstraat verder uit te breiden en kwalitatief te verbeteren.

Ook privé zit Hans niet stil. Hij woont met zijn vrouw en zijn twee kinderen van 2,5 jaar en een baby van 5 maanden in Urmond. In zijn schaarse vrije tijd voetbalt hij in een 7×7 competitie in Elsloo en speelt hij gitaar, rijdt hij motor en doet aan duiken. Op woensdag is pappadag, dan is hij er alleen voor zijn kids…