Wat is een frozen shoulder?

Frozen shoulder is één van de meest gezochte aandoeningen bij zoekmachines in combinatie met fysiotherapie. Maar wat is eigenlijk een frozen shoulder?

Een frozen shoulder begint met pijn in de schouder, die steeds erger wordt. Deze pijn komt door een ontsteking binnenin het gewrichtskapsel (het bindweefsel dat om een gewricht zit). In de loop van enkele weken tot maanden kun je je schouder steeds minder goed bewegen, doordat het gewrichtskapsel verstijft. De schouder raakt als het ware ‘bevroren’. Deze verstijving kan in alle richtingen voorkomen, maar we spreken pas over een frozen shoulder als je in ten minste drie richtingen minder goed kunt bewegen.

Een frozen shoulder herstelt bijna altijd vanzelf, maar dit kan heel lang duren. Het is echter goed om, binnen de pijngrens, te blijven bewegen. Fysiotherapie helpt bij het herstel.

De fysiotherapeutische behandeling bestaat uit:

  • Hulp bij het bewaken van de balans tussen inspanning en ontspanning.
  • Leren hoe je moet omgaan met de beperkingen tijdens het sporten, op het werk, bij autorijden, fietsen en wandelen en tijdens (huishoudelijk) werk.
  • Een huiswerk-oefenprogramma om het herstel te bevorderen.
  • Mobilisaties en andere technieken om de pijn van de schouder en bovenrug/nek te verminderen en de beweeglijkheid te vergroten. Oefenen en rekken worden afgestemd op de fase van de frozen shoulder.

Bij Wijkel Fysiotherapie werken meerdere Master opgeleide schouderfysiotherapeuten die u optimaal kunnen helpen bij het herstel van uw schouderklachten. Zij zijn bovendien opgeleid om meerdere technieken te combineren voor de best mogelijke behandeling van uw schouderklachten.

Heeft u last van klachten rondom u schouder? Maak dan een afspraak en bel 045- 521 22 24.