Wat te doen bij enkelklachten?

Klachten rondom de enkel komen veelvuldig en in allerlei vormen voor. Meer dan een half miljoen mensen per jaar verzwikken een enkel. Dit heeft klachten als pijn, zwelling, mobiliteitsbeperking, een instabiel gevoel of het niet goed kunnen belasten tot gevolg. Meestal is de blessure niet heel ernstig.

Als enkelklachten aanhouden is het verstandig om een fysiotherapeut te benaderen. De kans op een nieuwe enkelverzwikking is namelijk vrij groot. Door middel van goed advies, tape en een gestructureerd trainingsprogramma is de kans op volledig herstel veel grotere. Waarbij de enkel stabieler en sterker is dan voor de blessure.

Naast een acuut enkelletsel kan er ook sprake zijn van chronische enkelklachten. Hiervan is sprake van als meer dan drie maanden klachten rondom de enkel aanhouden. Instabiliteit is vaak de onderliggende oorzaak. Ook voor klachten aan andere omliggende structuren, zoals achillespeesklachten en andere pijnklachten aan de voet kun je bij de fysiotherapeut terecht.

Om te beginnen zal de fysiotherapeut een uitgebreid onderzoek doen om de precieze oorzaak van de klachten te achterhalen.
Vervolgens zal de fysiotherapeut samen met de patiënt het plan opstellen. Hierbij staan het herstellen naar een goed functionerende enkel en het opbouwen van de belastbaarheid centraal

Veel gebruikte behandeltechnieken zijn:
• Mobiliserende technieken aan of rondom het gewricht
• Medical taping
• Oefentherapie, eventueel aangevuld met oefeningen voor thuis

Bij Wijkel Groep werken veelal fysiotherapeuten die naast hun reguliere opleiding een Master binnen de Fysiotherapie hebben. Dit betekent dat ze een specialisatie of verbijzondering hebben. Ze zijn specialistisch geschoold in het begeleiden en behandelen van klachten van en rondom de enkel gericht op snelle (sport)hervatting.

Heeft u last van enkelklachten? Bel voor een afspraak 045-521 22 24.