COPD

 


Wat is COPD?

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische obstructieve longaandoeningen). COPD is een verzamelnaam voor longaandoeningen die zich kenmerken door een vernauwing van de luchtwegen.

COPD is niet of niet geheel omkeerbaar is. De luchtwegvernauwing wordt geleidelijk erger en hangt meestal samen met een abnormale ontstekingsreactie van de longen op prikkels van buitenaf, zoals roken, kleine gasdeeltjes of fijnstof. In Nederland lijden meer dan 300.000 mensen aan COPD.

COPD kan niet genezen worden. Wel kunt u er zo goed mogelijk mee leren omgaan. Hierbij werken verschillende medische behandelaren; huisarts, longarts, fysiotherapeut, gespecialiseerde verpleegkundige en/of verzorgende van de thuiszorg samen

Klachten en symptomen bij COPD

COPD is vaak een gevolg van langdurig (mee)roken en blootstelling aan fijnstof en vervuilde lucht. Ook kan erfelijkheid een rol spelen.

Rook veroorzaakt een lang aanhoudende ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Langdurig werken in een omgeving met fijnstofdeeltjes, zoals steenstof in de lucht kan ook tot een ontsteking leiden. De beschadiging van het slijmvlies verergert geleidelijk waardoor klachten vaak pas na het veertigste levensjaar merkbaar worden.

COPD kan grote beperkingen opleveren. Als COPD-patiënten zich inspannen gaan ze sneller ademen. De ademhaling wordt kort en oppervlakkig. Om toch voldoende zuurstof binnen te krijgen gaan ook de zogenoemde hulpademhalingsspieren meedoen. Ademen kost hierdoor steeds meer energie en de COPD-patiënt wordt snel benauwd.

Als patiënt met beginnend COPD merkt u kortademigheid tijdens zwaardere lichamelijke inspanning. Als de COPD verergert, kunt u al benauwd worden bij lichtere inspanning als traplopen of stevig wandelen.

Klachtverschijnselen bij COPD zijn:

  • Hoesten
  • Slijm opgeven
  • Kortademigheid bij inspanning
  • Luchtweginfecties
Fysiotherapie bij COPD

Bij COPD is het belangrijk om onder de gegeven omstandigheden toch te werken aan de lichamelijke conditie en spierkracht. Belangrijke winst is dat de algehele conditie toeneemt en dat de patiënt vaak weerbaarder is voor longaanvallen.

Een actieve leefstijl opbouwen of handhaven door te sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut in een beweeg- of revalidatieprogramma is belangrijk en heeft duidelijke winstpunten:

  • Beweging houdt de conditie op peil
  • Minder snel vermoeid
  • Sneller herstel na een infectie
  • Minder snel benauwd na inspanning, omdat getrainde spieren minder zuurstof nodig hebben

Bewegen is ook goed tegen de bijwerkingen van medicijnen, zoals corticosteroïden. Deze leiden vaak tot zwakkere spieren en botontkalking (Osteoporose).

Training kan ook een positieve invloed hebben op andere aandoeningen die vaak voorkomen in combinatie met COPD zoals aandoeningen aan hart- en bloedvaten, diabetes en perifeer vaatlijden (etalagebenen).

COPD bij Wijkel Groep

Wijkel Groep heeft gespecialiseerde fysiotherapeuten in dienst, die ervaren zijn in het begeleiden van COPD patiënten individueel of in groepsverband. Zij werken volgens de protocollen voor COPD van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie)

Omdat er bij de locaties van Wijkel Groep oefenzalen aanwezig zijn, met een uitgebreid assortiment aan oefenapparatuur, kunt u als COPD patiënt hier optimaal gebruik van maken.

Naast beweging kunnen de specialisten van Wijkel Groep u ook helpen met passende voeding én het aanvaarden van een passende levensstijl middels onze life-coach.

Al met al kunnen wij COPD patiënten een passend programma bieden dat zich richt op een actieve en gezonde levensstijl.

Wijkel Groep biedt beweegprogramma’s aan voor iedereen die moeite heeft om een actieve levensstijl te onderhouden door onderstaande medische aandoeningen of beperkingen zoals COPD.

Méér dan bewegen alleen

Het doel van deze beweegprogramma`s is om u, rekening houdend met uw klachten, weer aan het bewegen te krijgen, wat uw gezondheid ten goede komt en klachten kan verminderen.

Meer over Beweegprogramma COPD >

Wilt u eens een praten met één van onze fysiotherapeuten over een behandelprogramma bij COPD, maak dan een afspraak en bel 045 – 521 22 24.

Voor welke andere klachten is fysiotherapie geschikt?

Onze therapeuten zijn gespecialiseerd in diverse therapieën om u op de best mogelijke zorg te kunnen geven bij klachten zoals:


Advies of afspraak maken?Bel Sandra of Lucienne via:

045 – 521 22 24
Voor COPD programma kunt u terecht bij onderstaande praktijk:

Praktijk HEERLEN NOORD
Bokstraat 67
6413 AS Heerlen

Routebeschrijving