Diabetes

 


Wat is diabetes?

Bij diabetes is de bloedglucose waarde in het bloed hoger dan normaal. Dit komt omdat de alvleesklier onvoldoende insuline aanmaakt. Insuline is nodig om suiker uit het bloed op te laten nemen door het lichaam.

Er zijn verschillende soorten diabetes. Bij Type 1 diabetes is er sprake van onvoldoende insuline aanmaak door de alvleesklier en wordt vaak al op jonge leeftijd geconstateerd. Bij type 2 diabetes is er voldoende insuline in het lichaam, maar reageert het lichaam niet afdoende op de insuline.

Type 1 kan alleen met insuline toediening worden behandeld. Bij type 2 zijn er naast insuline ook ander behandelmogelijkheden.

Gevolg van een te hoge bloedglucose waarde is dat er een hyper(glykemie) optreedt. Hierdoor worden symptomen van diabetes merkbaar.

Klachten en symptomen bij Diabetes:

  • Veel plassen en drinken (polydipsie)
  • Misselijkheid en braken door verzuring van de organen (ketoacidose)
  • Bovengemiddeld veel last van blaasontsteking, witte vloed en steenpuisten
  • Rode/ branderige ogen
  • Vermoeidheid
  • Impotentie
  • Droge mond
Behandeling fysiotherapeut bij Diabetes

Met name voor mensen met diabetes type 2 is het belangrijk om te zorgen voor een stabiele bloedglucose spiegel. Door een goed gebalanceerde combinatie medicatie, sport en voeding kan diabetes in veel gevallen redelijk goed onder controle gebracht worden.

Sporten verlaagt de bloedglucose spiegel zonder dat daar insuline en zorgt bovendien voor een gezond gewicht, uiteraard in combinatie met de juiste voeding. Sporten heeft bovendien een gunstig effect op de bloeddruk.

Diabetes programma bij Wijkel Groep

Onder begeleiding van de fysiotherapeuten bij Wijkel Groep kunt u werken aan een gezonde leefstijl. Naast een op uw mogelijkheden afgestemd beweegprogramma Diabetes Mellites 2, kunnen de voedingsspecialisten van Wijkel Groep naar een passend dieet kijken. Door te bewegen, te letten op de inname van koolhydraten en suikers en het onder controle krijgen van het lichaamsgewicht, maken we het leven met diabetes zo aangenaam mogelijk.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Wijkel Groep voor mensen met diabetes? Neem contact op via 045-521 22 24 en maak een afspraak met een van onze behandelaren.

Voor welke andere klachten is fysiotherapie geschikt?

Onze therapeuten zijn gespecialiseerd in diverse therapieën om u op de best mogelijke zorg te kunnen geven bij klachten zoals:


Advies of afspraak maken?Bel Sandra of Lucienne via:

045 – 521 22 24
Voor fysiotherapie bij diabetes kunt u terecht bij onderstaande praktijk:

Praktijk HEERLEN NOORD
Bokstraat 67
6413 AS Heerlen

Routebeschrijving