Hernia

 


Wat is Hernia?

Bij een hernia wordt vaak gesproken over ‘door de rug gaan’ en wordt er vaak een hevige pijn ervaren in rug. Deze pijn wordt veroorzaakt doordat een uitstulping in een tussenwervelschijf drukt op een zenuw rond de ruggenwerven of het ruggenmerg irriteert.
Hernia kan acuut of geleidelijk ontstaan. Bij een acute oorzaak kan de hernia ontstaan als gevolg van plotseling draaien, in een onjuiste houding tillen, een schok, een val of zelfs door hard niezen. Bij een geleidelijk ontstane hernia is er spraken van degeneratie (slijtage) van de tussenwervelschijven.
Klachten en symptomen bij Hernia
Een hernia uit zich meestal onmiddellijk als een scherpe, plaatselijke pijn die ook naar de benen kan uitstralen. Die pijn gaat soms gepaard met plaatselijke spierkrampen. Kenmerkend is dat de uitstraling vaak tot in de voet voelbaar is.

Symptomen hernia:

  • Scherpe pijn in rug
  • Uitstralingspijn in benen
  • Spierkrampen
  • Verzwakte beenspieren/ door het been zakken
  • Klapvoet (voet kan niet meer afrollen tijdens lopen)
  • Verlies van blaascontrole
De klachten die optreden bij hernia

Bij de behandeling van hernia door de fysiotherapeut wordt de wervelkolom op blokkades. Nadat de blokkades/ uitstulpingen gelokaliseerd zijn worden deze gecorrigeerd/ gemanipuleerd, zodat deze uitstulpingen afnemen. Hierdoor wordt de doorstroming van de zenuwen hersteld en kan het lichaam zichzelf verder genezen.
Aanvullend op deze primaire behandeling kan er een oefentherapie gevolgd worden. De therapie richt zich enerzijds op het versterken van de rug en buikspieren (core stability) en anderzijds op flexibiliteit en ontspanning van weefsel en gewrichten.

Bij de behandeling van hernia kunnen de volgende technieken worden ingezet:

De behandeling van hernia bij Wijkel Groep

Lage rugklachten en hernia in het bijzonder is een veel behandelde aandoening bij Wijkel Groep. Bijna alle fysiotherapeuten zijn bedreven in het behandelen van deze klachten.

Bij Wijkel Groep zijn bovendien manueel therapeuten werkzaam. Na de primaire behandeling kunt u de behandeling voortzetten door oefentherapie te volgen bij onze AR-trainers .

Voor welke andere klachten is fysiotherapie geschikt?

Onze therapeuten zijn gespecialiseerd in diverse therapieën om u op de best mogelijke zorg te kunnen geven bij klachten zoals:


Advies of afspraak maken?Bel Sandra of Lucienne via:

045 – 521 22 24
Voor fysiotherapie kunt u terecht bij onderstaande praktijken:

Praktijk HEERLEN CENTRUM
Akerstraat 27
6411 GW Heerlen

Routebeschrijving

Praktijk HEERLEN NOORD
Bokstraat 67
6413 AS Heerlen

Routebeschrijving

Praktijk BRUNSSUM / HOENSBROEK
Treebeekstraat 31
6446 XN Brunssum

Routebeschrijving